petak, 29. lipnja 2007.

BOOZE IT AND LOSE IT


HDZ-ov Stjepan Fiolić jučer je u Saboru otpustio uzde. Poznati je poduzetnik izmislio priču da mu je punica rodila pa je častio saborske zastupnike dugo u noć, a svi su završili poprilično pijani.

Na istoku ništa nova...

1979.

Rođen sam u gradu koji je iste te godine dobio stadion s kojim se godinama ponosi – Poljud. Bilo je to vrijeme Mediteranskih igara i splitskog preporoda. Te su godine svjetlo dana ugledali i Valentino Rossi, Ivan Ljubičić, Ivano Balić, Ivica Kostelić, Michael Owen... Umrli su John Wayne i Nelson Rockefeller.
U kinima su igrali Apokalipsa danas, Kramer protiv Kramera i Alien. Oskara je dobio Lovac na jelene, u Wimbledonu su briljirali Navratilova i Borg.
Vijetnamske trupe svrgnule su Pola Pota i Crvene Kmere. Iranski šah je pobjegao iz zemlje, a nakon 15 godina egzila, na vlast se vratio Ayatollah Khomeini. Svrgnut je i diktator Ugande Idi Amin. Margaret Thatcher postala je prva britanska premijerka. Rodezija je dobila crnu vladu i promijenila ime u Zimbabwe. Kiribati postaju neovisni. Ubijen je južnokorejski predsjednik. Sovjetska invazija na Afganistan, okupiran Kabul. Nobelovu nagradu za mir dobila je majka Tereza. SAD vraćaju suverenost Panami nad Panamskim kanalom.
Muhammad Ali odlazi u mirovinu. Pink Floyd objavio rock operu The Wall, a pankeri The Clash album London Calling. Simbolično, UN je tu '79. proglasio godinom djeteta.

četvrtak, 28. lipnja 2007.

PETRA, JORDAN - A WONDER!

Petra je neprepričljiva. Petra je stvarno čudo! Bio tamo i zaljubio se. Avantura ljepote koju bar jednom trebate uvući sebi pod kožu - u živo...
Al-Khazneh (Riznica), foto by me
Jordan je posebna zemlja s jednim čudesnim gradom. PETRA mi se i danas čini nestvarnom i bit će tako dok se ponovno ne susretnemo...

http://www.new7wonders.com/index.php

07.07.2007. bit će objavljeno novih 7 čuda svijeta. U konkurenciji je i Petra.

FERAL OPET NA TRAFIKAMA


DRAMA NA MULIĆU

26.VIII.2000.

(iz Bilježnice Robija K. Viktora Ivančića)


Moj dida sa Šolte je ispalijo na ganglije kad je vidijo neku facu sa štramcom na muliću ispod kuće. Didi uvjek uleti spizd na kvadrat kad neko se kupa na njegovom muliću. Onda je dida strompizdijo se niza skale i dreknijo je na facu na muliću: "Alo, koji si ti?! Aj biž u roku munja sa moga mulića!" Faca je raširijo oči i rekao je: "Vas? Das iz privaten?" Dida je viknijo: "Šta, Švabo?! Ajmo, ajmo, kifeli sa mulića! Još bi i priča sa tobom da si čovik, al kad si Švabo nema šansi!" Onda je dida zveknijo sa nogom u štramac. Onda je Švabo stisnijo šake i dreknijo je: "Curik! Das iz majn luftmadracen!" Dida je rekao: "Daj Švabo nemoj me zajebavat! Saću ti doć sa Prvom proleterskom, čoviče, paš vidit kako mi pičimo po okupatorima!" Švabo je stiskao madrac i rekao je: "Niks ferštenzi! Das iz majn luftmadracen!" Dida je zarežao: "Niks luftmadracen, niks mulić! Nema ti više tvojih ustaša na vlasti, sad su se vratili partizani i moš se jebat! Ajmo, kifeli!"

Samo onda je jedna teta iz mora viknila prema Švabi: "Milutine, šta se bre raspravljaš sa tim fosilom! Jesam ti lepo rekla da se ne svađaš sa domaćim svetom!" Švabo je njoj viknijo: "Pa nemam pojma koji mu je klinac, jebote! Sere nešto o ustašama i partizanima! Ništa ga ne razumem, keve mi!" Teta iz mora je dreknila: "Milutine, jebem ti slavu! Pa jel mogu ja pet minuta da se maknem da mi ti ne natovariš probleme na vrat! Lepo sam ti rekla da ovde ne govoriš srpski!" Švabo je viknijo: "Pa ne govorim srpski, ženska glavo! Nemački špraham, nemački! Al ovaj me jebe isto kao da sam Srbin!" Teta iz mora je rekla: "Hi, jebote, pa ti Hrvati su u svađi sa celim svetom!"

Onda sam ja didi šapnijo: "Sranje, dida, ovi nije Švabo! Ovi je naš!" Dida je meni šapnijo: "Kurac je naš! To je Srbin!" Ja sam šapnijo: "Srbin? Šta je to Srbin?" Dida je šapnijo: "Nou frks, saću ja to sredit..." Onda je dida nacalijo se prema faci sa štramcom i rekao je: "Okej strejnđer! Dis iz prajvit properti! Dis iz majn, ju andrstend?" Švabo je gledao sa tupilom od nekuženja. Dida je unjeo se njemu u facu i dreknijo je: "Prajvit properti, dis iz prajvit properti! Sou - fak of from maj mulić!" Švabo je rekao: "Šta je sad u pičku lepu materinu?! Sad opet govoriš strani jezik?" Dida je njemu rekao: "E pa kad se ti praviš Švabo, praviću se i ja Englez!"

Onda je Švabo isprsijo prsa i rekao je: "Pa dobro, nisam Švabo, evo Srbin sam, jebote, i šta sad?" Dida je nakeserijo se i raširijo je ruke: "Ooooo, di si brate Srbine! Dobrodoša, dobrodoša..." Onda je dida zagrlijo Srbina i skakućao je sa njim. Srbin je iskobečijo oči od nekuženja. Dida je skakućao i govorijo je: "Deset godina vas nije bilo, jebate! Pukniću od veselja šta vas opet vidim!" Srbin je pitao: "Šta, znači nećeš da se srdiš?" Dida je rekao: "Šta bi se srdija, čoviče! Viš da san cili hepi!" Srbin je rekao: "Ti si neki lud Hrvat, jebote! Znači, možemo da se kupamo ovde?" Dida je rekao: "Na mom muliću? Ma nemaš frke, čoviče! Samo se vi banjajte! Samo ćeš morat nešto da mi daš za uspomenu!" Srbin je pitao: "Za šta?" Dida je rekao: "Za uspomenu! Moram ovo zapamtit, čoviče, pa ne vide se danas svaki dan Srbi na mom muliću!" Srbin se nakeserijo: "Nema problema, čoveče! Imaš neku želju, mislim, nešto posebno šta bi hteo da ti dam?" Dida je rekao: "Dvista maraka!"


Robi K. (IIIa)

ĆEVAPI I DON PERINJON

gel u kosi, a mi bosi (foto JL)
Nova ultraluksuzna jahta Željka Keruma, tzv. "Maiora 33", vrijedna 10 milijuna eura (10 000 000 EUR), bespomoćno je prije nekoliko dana u splitskoj Gradskoj luci plutala zbog kvara jednog od dvaju motora (VL).
"Ma ništa strašno, otišla je sklopka, pa zatajia motor", kaže Žeki Rumke - živopisni kralj splitske maloprodaje ića i pića.

Jebeš jahtu koja se nije odmah pokvarila.

KAD STARCI... "ODU NA KVASINU"...


Čujem jučer da su se počakijala dva vršnjaka, što ne bi bila neka senzacija da mjesto radnje nije bilo starački dom, a njihova dob 85 godina! I tu priči nije kraj. Razlog što su jedan na drugoga nasrnuli štulama iliti štapovima za hodanje i noževima (?!) bila je svađa oko pelena za inkontinenciju!

A premijer danas simbolično u jedan zagrebački starački dom donio 3. ratu duga penzićima. Oni mu se odužili, među ostalim, aerobikom polupokretnih štićenika uz zvuke Billy Jean i Proud Mary. Dajmo da plešu...

DUGO U NOĆ...


Dugo u noć, u zimsku bijelu noć

Dugo u noć, u zimsku gluhu noć
Moja mati bijelo platno tka.

Njen pognut lik i prosjede njene kose
Odavna je već zališe suzama.

Trak lampe s prozora pružen je čitavim dvorištem
Po snijegu što vani pada
U tišini bez kraja, u tišini bez kraja:
Anđeli s neba, nježnim rukama,
Spuštaju smrzle zvjezdice na zemlju
Pazeć da ne bi zlato moje probudili.

Dugo u noć, u zimsku pustu noć
Moja mati bijelo platno tka.

O, majko žalosna!kaži, što to sja
U tvojim očima

Dugo u noć,u zimsku bijelu noć?

Rastušje, sredinom kolovoza 1931.


Sinoć je u 102. godini umro Dragutin Tadijanović...

srijeda, 27. lipnja 2007.

ZA SVE JE KRIV TOMA SOJER

"Za sve je kriv Toma Sojer,
Takve knjige ne bi smele da postoje.
To je bilo iskušenje,
On je tako dobro terao po svom.
Za sve je kriv i Misisipi,
O kom smo sanjali na našoj staroj lipi,
Gde smo gledali kroz krošnju
Kako nebom sve do zvezda plovi Tom,
Na onom splavu svom."

Đorđe Balašević