petak, 29. lipnja 2007.

1979.

Rođen sam u gradu koji je iste te godine dobio stadion s kojim se godinama ponosi – Poljud. Bilo je to vrijeme Mediteranskih igara i splitskog preporoda. Te su godine svjetlo dana ugledali i Valentino Rossi, Ivan Ljubičić, Ivano Balić, Ivica Kostelić, Michael Owen... Umrli su John Wayne i Nelson Rockefeller.
U kinima su igrali Apokalipsa danas, Kramer protiv Kramera i Alien. Oskara je dobio Lovac na jelene, u Wimbledonu su briljirali Navratilova i Borg.
Vijetnamske trupe svrgnule su Pola Pota i Crvene Kmere. Iranski šah je pobjegao iz zemlje, a nakon 15 godina egzila, na vlast se vratio Ayatollah Khomeini. Svrgnut je i diktator Ugande Idi Amin. Margaret Thatcher postala je prva britanska premijerka. Rodezija je dobila crnu vladu i promijenila ime u Zimbabwe. Kiribati postaju neovisni. Ubijen je južnokorejski predsjednik. Sovjetska invazija na Afganistan, okupiran Kabul. Nobelovu nagradu za mir dobila je majka Tereza. SAD vraćaju suverenost Panami nad Panamskim kanalom.
Muhammad Ali odlazi u mirovinu. Pink Floyd objavio rock operu The Wall, a pankeri The Clash album London Calling. Simbolično, UN je tu '79. proglasio godinom djeteta.

Nema komentara: